Publicaties
Enquête amateurvoetbal

Veertig procent sportverenigingen bezorgd over voortbestaan

Van de Nederlandse sportverenigingen maakt veertig procent zich zorgen over het voortbestaan. Een kwart zegt zonder hulp en ondersteuning niet te overleven.

Dit blijkt uit ‘De gevolgen van coronamaatregelen voor sportverenigingen’, het onderzoek waarin het Mulier Instituut in opdracht van NOC*NSF en in afstemming met de Vereniging Sport en Gemeenten en het ministerie van VWS de gevolgen van de beperkende maatregelen in verband met het coronavirus voor sportverenigingen heeft onderzocht.

De zorgen zijn vooral gebaseerd op een verwacht verlies van leden/vrijwilligers en een hoge inkomstenderving. Twintig procent van de verenigingen denkt dat een deel van de bestaande leden hun lidmaatschap gaat opzeggen. Van de begrote inkomsten voor heel 2020 wordt naar verwachting gemiddeld bijna dertig procent misgelopen. Vooral grote verenigingen met eigen accommodaties hebben het zwaar.

Gerard Dielessen, algemeen directeur van NOC*NSF: ‘Het is goed dat het Mulier instituut zo snel nadat alle sportaccommodaties door de overheid werden gesloten onderzoek heeft gedaan naar de impact van de maatregelen op de Nederlandse sportverenigingen. De uitkomsten laten goed zien dat veel verenigingen voor hun voortbestaan vrezen.’

Download hier het hele onderzoek.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'