Publicaties

Voetbalpiramide terug naar tekentafel

Vertegenwoordigers van amateurvoetbal en betaald voetbal hebben overeenstemming bereikt over het te volgen traject naar vernieuwing van de voetbalpiramide. Een groot deel van het plan gaat terug naar de tekentafel.

Tijdens de buitengewone bondsvergadering van de KNVB hebben partijen afspraken gemaakt hoe zij in maart 2018 samen tot deze vernieuwing willen komen. Deze kwestie kwam op de agenda nadat er afgelopen zomer alsnog onvoldoende draagvlak bleek voor enkele piramideafspraken, zoals de (extra) belofteninstroom, de verplichte promotie en de licentie eisen. De KNVB-directies van amateur- en betaald voetbal hebben samen met hun achterban besloten hiervoor terug naar de tekentafel te gaan. Tevens was reeds besloten om in het huidige en aankomende seizoen geen extra beloftenteams te laten instromen.

Nieuwe scenario’s
Eerste stap in het traject naar een vernieuwde voetbalpiramide is de aanstelling van twee verkenners die bij het amateur- en betaald voetbal de wensen in kaart gaan brengen. Op basis van hun bevindingen worden samen met alle betrokkenen nieuwe scenario’s ontwikkeld en afgestemd. Uiteindelijk moet dit leiden tot voorstellen waarover de bondsvergadering –bestaande uit amateur en betaald voetbal vertegenwoordigers – besluiten kan nemen. Dit traject moet eind maart 2018 zijn afgerond.

‘Het is goed dat er nu een duidelijk traject ligt waarin iedereen zich kan vinden’, aldus KNVB-bondsvoorzitter Michael van Praag. ‘We moeten er samen uitkomen en daarom samen terug naar de tekentafel.’

Komende seizoenen
Verder zijn er tijdens de Bondsvergadering afspraken gemaakt over hoe nu om te gaan met de seizoenen 2017/’18 en 2018/’19. In 2017/’18 zal de licentie-eis minimumaantal contractspelers in de tweede en derde divisie worden versoepeld en er geen promotie/degradatie plaatsvinden tussen tweede en eerste divisie.

Verder zal in het seizoen 2018/’19 een maximumaantal beloftenteams gelden in de tweede divisie, derde divisie en de hoofdklasse. Hoe hiermee in het seizoen daarna moet worden omgegaan, is afhankelijk van de uitkomst van bovengenoemd proces.

Het voorstel om tot een geoptimaliseerde voetbalpiramide te komen, werd in december 2014 genomen als sluitstuk van uitvoerige besluitvorming. De reden daarvoor was te komen tot één voetbalpiramide, waarin elke club en iedere speler op zijn of haar eigen niveau uitkomt en waarbinnen talenten zich optimaal kunnen ontwikkelen, waardoor op termijn de kwaliteit van het Nederlandse voetbal verbetert. De voetbalpiramide is ook ontwikkeld om sportieve dromen alle kans te geven. In een echte piramide is het voor iedere voetballer en iedere club mogelijk om vanaf welk niveau dan ook het hoogste podium te bereiken.

3 Reactie(s)

Kijk wat anderen zeggen over deze publicatie.

 1. Dat kost weer een jaar…….gewoon vermengen het zaterdag en zondag voetbal, we lopen zo ver achter….

  Door Rob van Pruijssen op 6 oktober 2017
 2. Gelukkig dat men er verder gaat over nadenken maar men moet uitkomen op een reglement voor de amateurs en beloften teams . Het promoveren naar de eerste divisie moet worden vereist om competities vervalsing te voor komen .

  Door Cees Tabak op 6 oktober 2017
 3. 1. Promotie naar de Jupiler League aantrekkelijke maken door de licentie eisen flink te versoepelen, wat mij betreft ook voor de huidige BVO’s , of
  2. Promotie naar de Jupiler League op basis van vrijwilligheid, zoals het tot voor kort altijd was.
  3. Creëer 2 tweede divisies, 1 voor zaterdagclubs en 1 voor zondagverenigingen. Daar onder op elke speeldag 2 of 3 derde divisies. Enz.
  4. Geen zaterdag/zondag-gemengde competities. Dat heeft teveel nadelen , zoals allemaal verschillende , ongewilde aanvangstijden en wedstrijddagen. En sterk dalende inkomsten voor sommige verenigingen ( zie huidige tweede divisie )
  Bovendien voorkom je daarmee de steeds weer opduikende suggestie dat zaterdagverenigingen op zondag moeten voetballen.
  5. Geen beloftenteams in de piramide , maak voor deze teams een interessante eigen competitie.
  6. De laatste zinnen in het artikel zijn onzin. Alle genoemde mogelijkheden met en voordelen van de piramide bestonden ook al voordat de voetbalpiramide werd ingevoerd.

  Door Willem van Veenen op 8 oktober 2017

Laat een reactie achter

Het e-mail adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'