Publicaties
Jaap Bisschop

Zomerstop, weg ermee!

Net nu de velden er prachtig bij liggen wordt er niet gevoetbald. Dat kan toch ook anders, schrijft BAV-voorzitter Jaap Bisschop in zijn column.

De afgelopen week was ik door diverse omstandigheden bij drie sportcomplexen op bezoek. Wat liggen die velden er mooi bij. Plaatjes. Je krijg zo de neiging om de kicksen toch nog weer aan te doen en een balletje te trappen.

Het zal bij de meeste clubs nog een maand duren voordat men weer op de velden mag. En ja, ik heb er al vaker over geschreven. En nee, het is voor mij geen kruistocht. Wat hieronder staat is niet nieuw, maar het kwam simpelweg weer terug in mijn gedachten terwijl ik naar een wedstrijd van het EK zat te kijken.

Al jarenlang wordt volop gediscussieerd over de winterstop. Iedereen vindt er wat van en dat mag gelukkig. Maar feitelijk hebben we het allemaal over de zomerstop. Die is te lang. Een sportverslaggever, die ook voor een opinieweekblad schrijft, was benieuwd wat de voorzitter van de belangenorganisatie daarvan vindt. Welnu: Ik ben fervent voorstander van het Scandinavisch model. Ik vind de winterstop prima. Ik vind de zomerstop niks. Immers, in de periode wanneer de velden het mooist zijn, ligt het voetballen stil.

En wat een frustratie bij vrijwilligers die in de week van alles voorbereiden om in het weekend te constateren dat veel werk voor niets is geweest.

En wat denkt u van de toeschouwers die in gure winterse omstandigheden aan de lijn moeten staan. Vooral als het om een inhaal weekend gaat, dan is er vaak geen centrale afgelasting onder het mom: alles wat door kan gaan is meegenomen voor het competitieverloop. Er is veel willekeur van afgelasting i.v.m. slecht weer of slechte velden. In de winterse periode wordt ook schade aan de velden toegebracht, maar er is een langere herstelperiode nodig. En wat een frustratie bij vrijwilligers die in de week van alles voorbereiden om in het weekend te constateren dat veel werk voor niets is geweest.

Ja, je hebt makkelijk praten hoor ik u grommen, er zijn haken en ogen. Jazeker, maar ook mogelijkheden. Ik kijk graag naar de voordelen.

Als we in de periode maart t/m juni en september t/m november de competitie afwerken (of andersom), dan is er grote duidelijkheid over dit feit. Juli en augustus: vakantiemaanden, terreinherstel, en voorbereiding competitie. De nacompetities is voor een beperkt deel van de clubs weggelegd en dat mag best doorlopen tot eind juni.

Spelers gaan immer in het reguliere seizoen ook gewoon een weekje op wintersport, weekendje weg, zonvakantie en halen gewoon hun schouders op als trainer, leider of medespelers daar wat van vinden.

Het is voor mij niet noodzakelijk dat de competitie klaar moet zijn als er een EK of WK is. Daar kan rustig omheen worden gepland. Met de huidige technieken kan het onderhoud van de velden best anders gepland worden en kan men ook veel langer op het sportpark in de zomer.

En dan het onderwijs. Ik erken dat veel mensen uit het onderwijs onnoemelijk veel werk verzetten als vrijwilliger, maar we hoeven de competities toch niet om de (school)vakanties heen te plannen? We kunnen rondom de vakanties als: krokus-, voorjaars-, mei-, hepi-, ingelaste, herfst-, en ‘noem maar op’ vakantie best voetballen. Spelers gaan immer in het reguliere seizoen ook gewoon een weekje op wintersport, weekendje weg, zonvakantie en halen gewoon hun schouders op als trainer, leider of medespelers daar wat van vinden.

December t/m februari: bekercompetitie, zaaltoernooien, tripjes naar warme oorden.
Wat een voordeel dat de clubs die uitgebekerd zijn lekker met een team aan zaaltoernooitjes kunnen meedoen. Wat een voordeel voor de clubs om sociale/sportieve nevenactiviteiten in het clubhuis te kunnen ontwikkelen zodat de omzet in die periode ook doorloopt.

Inhaalwedstrijden: speel die op zomeravonden, gelijk in de week na de eventuele afgelasting.

Ik weet dat er horden voetballiefhebbers zijn die er anders over denken, ik weet ook dat vele zuurpruimen vinden dat het allemaal wel zo mag blijven. En niet te vergeten: de tegenargumenten van de mensen die voor elke oplossing wel een probleem bedenken. Ook dat mag allemaal. Vrijheid van meningsuiting.

Begrijp me goed, dit is geen aanklacht tegen de competitieleiders, zeker niet. Ik weet van nabij welke puzzel ze wekelijks hebben op te lossen. Misschien wordt het zelfs wel gemakkelijk voor hen.

Weg met de zomerstop, leve de winterstop.

Op de hoogte blijven van ons laatste nieuws?

Elke maand verstuurt de BAV een nieuwsbrief met het allerlaatste nieuws voor voetbalbestuurders. Zo'n 1.600 mensen hebben zich daar al voor ingeschreven. Vul uw gegevens in en ook u ontvangt ons laatste nieuws in uw mailbox.

'Wie doet de ingewikkelde wetgeving binnen uw club? Daar kan de BAV uitkomst in bieden'

'Clubs moeten eerder de juridische hulp van de BAV inschakelen'

'De positie van de BAV in het voetballandschap zal nadrukkelijker zijn dan in het verleden'

'In de totstandkoming van de nieuwe structuur van de KNVB speelt de BAV een belangrijke rol'